MEE REBUS “PAK BAROM” SELAMA KEDAH

Pekan Selama, Perak  bermula dari pertengahan tahun 1850 dikaitkan dengan Larut dan Matang adalah telah lama maju jika dibanding dengan tempat lain di Tanah Melayu. Perang Larut, Pembinaan Jalan Keretapi yang pertama di antara Port Weld (Kula Sepetang) dengan Taiping telah membuatkan tempat ini lebih bersejarah dari Kuala Lumpur. Ringkasan cerita ianya bersempadan pula dengan Selama di Kedah. Tak jauh,  jadi kita sebut SELAMA KEDAH dan di situ terdapat sebuah restoran/kedai makan di panggil “mee rebus Pak Barom”.

Sejarahnya Pak Barom dua beradik telah mula meniaga makanan di situ lebih kurang 60 tahun yang lalu. Setelah kematiannya, anak menakannya yang bernama Mat telah take over tempat ini dan memindahkannya ketempat yang lebih besar iaitu disebelah hadapan kedai lama. Kedai ini disewa daripada seorang ceti, sewanya saya tak tahu lak. Aneka jenis mee, nasi lemak, roti canai, kueh mueh terutama pulut panggang dan minuman tersedia untuk pengunjung yang datang. Rasanya memang ngam, light, cool dan sedap. Saya rasa terpanggil untuk menulis dlm blog ini supaya semua boleh merasa keenakannya jika berkunjung ke sana sila order mee rebus sepinggan, harganya  cuma rm2.40 shj tapi rasanya enak teringat-ingat.

Saya dan isteri sekeluarga telah singgah ke sana pada hari Jumaat, 12 Jun 2009, masa: 10 pagi setelah kami pulang dari pasar minggu di Sg. Bayor, Perak.

Ni gambar mee hailam, mee  rebus saya dah telan

me rebus selama 1

Cara hendak kesana, sila klik:  Selama, Kedah

6 Responses to “MEE REBUS “PAK BAROM” SELAMA KEDAH”

  1. Azizan Omar Says:

    Syokkkk ooooo

  2. Azizan Omar Says:

    Best tu

  3. abrar Says:

    memang puas hati mkn kat cni…dulu memang selalu mkn sini..sedap ooooo….skg da keje tmpat lain balik kg mesti p pekena….

  4. nordin ahmad Says:

    ada lagi ka sampai la ni..kalu ada saya nak pi makan

  5. Jani Says:

    Adakah Mee ni sama dgn Mee Rebus Pakri, makcik sy tinggal di Selama sekitar tahun 60an. Dia kata masa kecik2 dia mkn Mee Rebus Pakri. Lepas tu kami tinggal di Taiping pd tahun 80an-90an….Mee rebus Adam bawah Larut Matang menjadi faveret, sekarang dah xtau Mee Rebus Adam p mana. La ni bila balik Tepen feveret kami adalah Mee Goreng Combat Super Black….sgt tarbaik!

    Next trip to Selama we will drop by at Barom’s.

    Anyone who have infos of Mee Rebus Pakri or Mee Rebus Adam do let me know….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: