MAKAN KETAM bye bye AYAM

ketam 1 copySesampai aje ke rumah anak ku Aina girang berkata “emak masak ketam” seolah ketam tu amat istimewa macam masakan nak beraya – kalau dulu semasa  ku seusia anakku yang special ialah ayam, disebabkan ketam lebih glamour dari ayam ku snap kan gambar ketam semasa dan sesudah dimasak oleh isteriku. Ketam nipah ini telah dipesan dari Sabah oleh kawan isteriku menggunakan khidmat currier dan semasa ku tengok tadi ianya masih hidup lagi, camne perjalanan yang jauh si ketam ni boleh bernyawa lagi – pandai sungguh dia org sana buat packaging nya – boleh tunjuk cam mana buat tak. Just for acknowledgement, terdapat sebanyak 6,793 jenis species ketam di dalam laut masin dan air tawar di dunia. Hati-hati terkena sepit ketam, juga bahawasa nya ketam ni jalan mengereng – jgn nak tiru lak. Jalan moonwalker tak ape. Ketam yang menjadi hidanganku sekeluarga hari ini ialah ketam nipah, hanya direbus bersama bawang dan sedikit garam. Disebabkan ianya fresh lagi, rasanya manis dan enak sekali.

ketam 2 copy ketam 3 copy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: