MINUM KOPI VIETNAM

Dr. Mai Xuan Huy ialah seorg Pensyarah Bahasa Vietnam di Universiti Malaya, Mamat ni dari Hanoi dah setahun kat sini. Dia memerlukan pertolongan utk membeli sebiji motosikal second hand supaya mudah dia berulang alik dari rumah ke tempat keje lantas dengan ikhlas ku bawa dia ke Jln. Bangsar untuk membeli motor tersebut. Maklumlah merantau ditempat orang manalah dia tahu bebenda macam ni, kalau tersalah komunikasi, tercakap nak beli mesingun kan susah. Motor tu lak sama macam model yang pernah ku beli pada tahun 1988 yang lampau iaitu Yamaha 100 sport dengan harga on the road rm1450.00. Masa wa beli dulu price nya rm2,500 hinggit. Motor ni smoke banyak sebab pakai 2T. Hajatnya nak beli Honda Cup tak kesampaian kerana over budjet. Lebih kurang 6 bulan lagi kontraknya akan tamat dan akan pulang semula ke Hanoi semula dan motor itu akan dilelong dgn harga bawah rm1,000 – ada sape berminat tunggu 6 bulan lagi. Sebelum ni dia naik basikal tapi tak leh nak gi sebab bentuk muka bumi berbukit-bukit, masa mengayuh berpeluh-peluh serta sememeh dan nampak tak mancho nak masuk kelas bagi lacture pada students. Ku encourage beli kete dia tak mau. Oleh kerana pertolonganku itu dia memberi aku sebungkus kopi vietnam untuk try rasa samada chick atau dak. Dr. Mai telah membawa bersama penapis khas dan demo kepada ku bagaimana cara membancuh kopi tersebut. Setelah ku minum memang sedap walaupun kopi yang diberi ialah gred 3 dan masih ada lagi gred 4 & 5. Percayalah anda biji kopi yang dimakan oleh haiwan seperti musang kemudian biji itu diberakkan adalah kopi paling sedap dan testy di dunia. Perkara ini telah ku tanya pada beliau dan jawapannya benar. Di sana kopi memang popular tapi kat sini teh tarik mengatasi segalanya. Hidup persatuan mamak semenanjung.

kopi mai

kopi join

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: