3,000M OLIMPIK 1984

zola deckerHalaman nostalgia, masihkah kau ingat ketika satu masa dulu, 25 tahun yang lalu telah berlaku perlanggaran dua pelari dari dua benua (Afrika dan Amerika) pada 10 Ogos 1984, Olimpik tahun 1984 di Los Angeles dalam acara 3,000m antara Marry Decker (USA) dgn Zola Budd (mendapat kerakyatan Britain). Ku rasa ni bukan kes langgar tapi mungkin kes kaki terbelit atau tergesel. Dulu ketika dalam bas mini memang banyak kes-kes gesel tapi disenyapkan. Umur dua Minah ni –  Zola hanya berumur 17 thn manakala Marry berumur 25 thn. Marry dengan penuh excited memecut laju pada pusingan awal telah terselisih dan kakinya termasuk dicelah kangkang Zola lalu dia terjatuh dan tertiarap di atas track pada pusingan keempat dan terus menangis. Semua crowd telah jatuh kasihan kepadanya.  Kejadian ini amat mendapat perhatian dari press dan mendapat liputan media seluruh dunia ketika itu kerana kedua-duanya cun dan sebagai ikon publisiti dan bahan berita sensasi untuk public. Perlumbaan dimenangi oleh Maricica Puica dari zolaRomania dgn catatan masa 8.35.96 manakala Zola Budd hanya meduduki tempat ke tujuh dgn catatan masa 8.48.40s.  Marry adalah favourite dalam acara ini pula terus menangis out dari race dan terus menyalahkan Zola kerana berpendapat Zola yang berkaki ayam tu meyenggungnya secara profesional. Tulah dia bila dah glamour dan dah kalah ditempat sendiri dengan harapan menggunung dari negara sendiri utk mengejar emas, bila gagal maka alasan pun timbul. Pesan pada kengkawan semasa starting atau tengah race tak kira di track atau road hati-hati jangan sampai kaki terbelit kat runner lain, relax, enjoy dan fokus – kalau dah jatuh tersungkur memang jadi kes nyanya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: