INFO TRIATHLON

225px-Luc_Van_Lierde_2008Tahukah anda? Ironman triathlon kali pertama diadakan ialah di Kailua-Kona, Hawaii pada 18 feb. 1978. Tiga disiplin acara ini jaraknya 3.86km (swim), 185.07km (bike) dan 42.195km (run). Acara ini dilangsungkan setiap tahun sebagai event elit triathlete dunia. Sape yang nak set sejarah silalah kesana dan pasti akan bangga untuk diri sendiri. Rekod masih dipegang oleh Luc Van Lierde (Belgium) dalam satu kejohanan di Eropah dulu dengan catatan masa 7 jam 50 minit 27 saat (44 minit utk swim, 4 jam 28minit utk basikal dan 2 jam 36 minit untuk run (termasuk transition). Wa curahkan padelinfo ni adalah kerana wa begitu kagum dan respect spring pada mereka yang berjaya menamatkan saingan acara ini, tak kira la masa yang lu buat tu bagus ke tak bagus, yang penting lu kasi tamat sudah. Sungguh dasyat stamina para trathlete ni.  Sape mau follow wa cuba 500m utk swim, 15k utk basikal dan 5k utk run ini minggu samada can go or not tanpa malu dan segan. Berjinak-jinak dulu tapi ingat – jangan makan nasi lemak atau roti canai sebelum mula kalau leh bubuh dalam beg snikers swim(murah), power bar (mahal), isotonic drink, pisang dan air sekurangnya 1 litre stanbye baru ngam choi. Start lah dengan gumbiranya setelah selesai senyumlah sepuas-puasnya. Wa sengsorang pun ok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: