OH BATIK KU CAP KU LUKIS

Indonesia isytihar menang ‘pertikaian batik’

Susilo gesa rakyat memakai baju batik esok rai keputusan Unesco

JAKARTA: Presiden Indonesia menggesa 234 juta rakyat negara itu memakai batik bagi meraikan kemenangan berhubung hak perebutan warisan kebudayaan dengan negara jiran, Malaysia.

Wa dah tau lama perkara ini. Banyak perkara yang menjadi warisan di sini ada persamaan di sana. Ambik iktibar ya kepada tokoh budayawan, ilmuan, cendiakawan dan kengkawan untuk kenal pasti yang mana satu warisan sebenar kita. Juga dulu ramai yang berhijrah kemari dan membawa warisannya sekali. Budaya hidup Nusantara patut begitu – apa salahnya. Congkak, wau, gasing, batu seremban, tin tin, galah panjang dan police century – silalah bawa ke Unesco – hu hu hu. Mana tau kot boleh jadi hak warisan. PhD dah ramai sangat, tak kan sorang pun tak ade fakta tepat tentang perkara sebegini rupa. Batik ni sebenarnya hasil keje tangan dan melambak penguasa batik di dunia ni. Perkakasan nya sama seperti menghasilkan kerja kraf yang lain seperti melukis, mengukir, buat labu sayong dan wayang kulit. Cat minyak asalnya dari mana? Renaisan era ke, mane ke – ambik brush boh color lukislah. Pak Lah tolong pengusaha batik dengan menggalakan penjawat awam memakainya setiap khamis dan ramai juga pakai design atau corak seberang – no hal punya. Lu tengok cite sumpah orang minyak dgan dialog Daeng Idris  “oii mali beli batik corak baru – murah murah” rekaan pelukis bongkok (P.Ramlee) yang mana pelukis batik nya luar biasa bagus maka hasilnya disukai ramai. Sape buat cantik, tekun dan hasilnya ada aura lantasnya orang suka – find. Jangan repot-repot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: