WA GUMBIRA JOIN EKIDEN

Ayam OrganikEkiden ni berasal dari acara lumba relay yang dimulakan pada 1917 dipelopori oleh syarikat surat khabar yang bernama  Yomiuri Shimbun. Sejarahnya bermula apabila satu perlumbaan selama 3 hari berturut-turut di antara Bandar Kyoto (old) dan Tokyo (modern) sejauh 508 km. Race relay ini telah berkembang ke melata tempat termasuk di Australia, New Zealand, Canada, Spain, Belanda, China, German, France, USA, Korea, Malaysia dll. Perkataan Ekiden bermakna “station” dan  “transmit”. Hari ini acara ini telah diadakan pada kali yang ke 4 di Putra Jaya dan wa telah join dengan penuh semangat bersama g1rakan yang lain iaitu Pak Yob (60 thn), Fendi (46 thn), Rahman (28 thn) Borhan (26 thn) dan Din (44 thn) sebagai simpanan. Nama geng kami ialah “Ayam Organik” dari kelab running CAR. Keputusanya mendapat tempat ke21 dari 39 group man open. Setiap runner kena menghabiskan larian sejauh 3km aje. Aku sebagai pelari pertama cuba fight dgn Farid tapi kena sayur semasa last 1k ending. Hu hu hu kena kutuk dgn Pak Yob, Wa catat masa 13.56 iaitu masa taraf beli kangkong dikejo sekor doggy pendek. Rangkaian  larian bermula bila wa pass selempang kpd Pak Yob then pass kpd Rahman, kpd Borhan, seterusnya kpd Fendi sebagai last runner. Wa satu baris bersama Dato Sabbery Cheek semasa race bermula (turut join sebagai pelari pertama) dgn menyarung nike lunar.  Arakian ramailah yang bersalaman dgnnya. Woit lu olang nak salam dgn menteri ke atau nak run. Selesai run kami my ekden 2semua berkumpul di grand stand untuk sesi mengambil gambar dan beramah mesra sesame ahli kelab. Gembira berjumpa dan masih belum terlewat berslaman sempena Hari raya. medalAyam dara tersipu malu semasa bergambar kerana tukang snap gambar lambat sangat – meke dah letih posing. Sempat bawak kuih raya lagi. Tengok Mr. Sekretari sebok arrange sesi photo dgn Kosmo. Walaupun tertinggal bas utk ke station, Mr. Rustam Pacesetters tetap unggul dan ceria bergambar. Tuan Zul Galeh pulak cepat nak celah bcoz 3 open house sedang menunggu. Pak Yob tak sempat bergambar kerana gi ambil kamera kat kete tapi malang bateri lak abis. Maklumat race dan gambar masih belum diterima kerana ramai kengkawan letih agaknya untuk download atau update blog masing-masing. Selepas tu wa sempat tengok Putra Jaya 2009 Iroman yang kebetulan diadakan pada hari yang sama dan sempat melambai dan triathlon_byclemenyorak Zul Hassan dan Sofian berkayuh dengan penuh semangat. Tabik pada kengkawan yang join trithlon ni. Purgh hebat, mancho, kalah pun tak ape dan yang penting lu kasi abis tu race sudah banyak dasyat. Basikal manyak canggih, karbon, cantik – berapa puluh ribu harga, maybe 20k agaknya. Ohh basikal macam lu olang, bila gaknya ku boleh sambar satu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: