KISAH “TERRY FOX RUN”

Photo_0475Pagi tadi aku telah join larian ini dengan memakai seluar panjang kain pulikat berbajukan “chap ayam runners”. Nampak macam Pak Lebai malang dayung ke hulu patah balik ke hilir, konfius mana satu nak gi – lelama dua jemputan kenduri melepas…hu hu hu. Mana dia gang2 yang nak pakai kain pulikat ni, wa tak jumpa carik pulak. Acara ini di adakan di Lake Garden, KL dengan penyertaan ribuan peserta. Bila dah ramai yg join maka bilangan kete pun banyak – mana mau parking. Wa park kete di Istana Selangor, 2 k dari tempat permulaan. Ada yang park sewenang2nya dimerata tempat sehinggakan menimbul masalah kpd org ramai. Lake garden memang mengalami masalah parking justeru itu penganjur harus mengalihkan event2 besar ke tempat lain. Gambar yang wa snap tadi ada kat FB ketua reban.

Terry fox run merupakan pertandingan yang tidak berdaftar yang diadakan setiap tahun di sebahagian penduduk di setiap negara di dunia ini. Terry Fox Run ini diadakan untuk mengutip dana bagi mengkaji penyakit cancer.

Acara ini dijumpai pada tahun 1981 oleh Isadore Sharp. Isadore Sharp merupakan orang yang sering berhubung bersama Terry Fox di hospital melalui telegram dan meluahkan hasratnya untuk mengadakan larian amal atas nama Terry untuk mengutip dana bagi mengkaji penyakit cancer. Larian amal ini diadakan setiap tahun pada setiap hari ahad minggu kedua dan diikuti dengan hari pekerja. Dengan ini, pihak mereka telah berjaya mengutip dana sebanyak lebih daripada $340 juta atas nama larian “Terry Fox Foundation” di Upper Canada College yang terletak di Toronto, Oranio. Dalam acara larian ini, Terry Fox Run Berjaya menjadi pengutip larian amal dana terbesar di dunia sejak tahun 2000. Larian amal ini merupakan acara yang tidak formal dan hanya larian jarak dekat digunakan seperti 5 hingga 15 kilometer. Penglibatan orang ramai menetapkan jarak larian yang hendak digunakan dalam acara ini. Larian ini juga sering dilakukan oleh pihak sekolah atas beberapa level dan selalunya jarak yang dilakukan lebih pendek berbanding dengan pihak luar buat,

Larian ini tidak sama dengan larian amal yang lain, iaitu Terry Fox Run ini tidak mempunyai pihak penaja. Hal ini disebabkan oleh atas permintaan Terry Fox sendiri untuk tidk melibatkan mana2 pihak selain daripada kaum kerabatnya. Terry Fox Run ini tidak dikormesialkan apabila tidak mempunyai sebarang iklan, tshirts, banners dan sebagainya.

Terry Fox dilahirkan pada 28 july 1958 di Winnipeg, Manitoba. Photo_0493Terry membesar tidak seperti kanak2 lain apabila sejak kecil lagi beliau telah menunjukkan bakat yang ada pada dirinya dan sanggup menempuh segala cabaran yang harus dilalui dalam bidang larian. Terry selalu bercakap pada dirinya bhawa dia tidak akan pernah sesekali berputus asa dalam hidupnya. Terry merupakan seorang anak murid yang cemerlang dalam bidang akademik apabila sentiasa menunjukkan result yang baik kepada ibu bapanya walaupun sering aktif dalam bidang larian. Pada tahun 1976 Terry graduate high school dengan mendapat banyak A (tidak pasti) dan hanya satu B. Pada saat remja Terry menulis nota kepada ibunya bahawa dia akan terlibat dalam acara larian merentas Canada, namun begitu, pada tahun November 1976, Terry berasa sakit pada tulang lutut kirinya, namun begitu Terry tidak menghiraukan sakit itu dan terus melibatkan diri dalam permainan basketball pula. Tetapi pada bulan Mac tahun berikutnya sakit lutut itu sudah terlalu sakit dan terry tidak dapat menahannya lagi. Bapa Terry terus membawa Terry ke hospital dan mendapati  beliau meghidap penyakit kanser tulang. Kakinya harus dipotong dengan segera. Kehidupan terry berubah sama sekali. Enam hari selepas kakinya dipotong, Terry sudah mula belajar berjalan dengan kaki palsu dalam masa beberapa minggu shaja. Pada 30 Ogos 1979 Terry mengetuai ke Northern BC bersama rakan2 nya yang lain untuk bersaing dalam Prince George to Boston Marathon, a 17-mile race. Terry Berjaya menghabiskan larian itu selama 3 jam 9 minit. Bahkan pelari yang mempunyai dua kaki hanya sampai awal sepuluh minit sahaja dari Terry. *rujukan: wekpedia

One Response to “KISAH “TERRY FOX RUN””

  1. CAR@39 Says:

    mai singgah.!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: