SWIM RUN (Chin Woo Biathlon)

Ada tak keluarga Mr. Chen Tai Jie ketua bagi komuniti Chin Woo sekitar tahun 1947 yang join biathlon pagi tadi…rasanyer ada kut. Sila baca kisah sejarah tentang stadium ini dengan mengklik CHIN WOO.

Wa join 1st time beb, no experience dan jadinya kul 6.30 pagi dah terpacak kat Stadium atas bukit tu. Golap lagi arghh…ada la 2-3 kete dah sampai lantas ku park je depan Stadium tu dan pak gurd pun kata ok….green light no hal. Selepas tak berapa kemudian wa ternamapak Malvin (gang pacesetter yang sesama treneng swim di kolam UM) dan terus bersamanya turun ke aras bawah untuk mengambil bid no dan baju. Terasa macam masuk powerman pulak setelah wa lengan dgn peha di tulis dgn marker oleh amoi yang cun kat situ. Perah santan sekejab coz bagi nak elak nerveous join event ni laa. Dipendekkan cite kategori veteran start kul 9.40 pagi dan wa sampai kul 6.30 pagi, bayangkanlah berapa lama wa tunggu beb…hampi 3 jam. Penantian itu menambah lagi keletihan wa setelah tido pun tak berapa cukup malam tu….ishh wa rasa macam, nak kantoi je. Cuaca dari sejuk dah bertukar panas,  mood pun dah macam tak ade kerana dah lama sangat tunggu tapi wa reverse saiko mengawal keadaan.

Kisah swim: Satu line 2 swimmer, wa bersama dengan Sam Matsuako (Japan mari)…..sempat wa cakap Jepun sepatah dua ngan nye just “selamat pagi dah breakfast ke belum” mana wa tau nak cakap lebih2. Acara swim sejauh 800m kena buat sebanyak 32 kali berulang alik dari tebing ke tebing. Memang wa dah agak dah Mamat Jepun ni memng terer, dan telah sayur wa lebih kurang 5 lap…ha ha ha lantak ko la…lagi laju lagi bagus dan leh ko naik atas cepat tinggalkan wa sengsorang kat line tu. Bukan apa wa banyak kali accident dengan nyer masa u-turn dan masa tengah memulun kat dalam, kekadang kena kaki, body, tali line…ishhh lebih baik hang chau cepat. Akhirnya renangan wa diselesaikan dalam masa 21.45 saat dan terus naik ketebing mencapai kasut dan baju dan terus gi merempit…..purghh terperah santan macam powerman nasib baik tak jadi ironman, kang habis pulak title gang chap ayam Zul Hasan.

Kisah run: Selesai menamatkan renangan maka bermulalah larian 7k dalam keadaan matahari yang semakin panas tu. Naik tangga ke atas Chin Woo Stadium campak bag dalam kete, terus berjumpa dgn check point dan turun ke bawah arah  Jln Hg Jebat terus belok arah ke Stadium Merdeka. Larian menuju ke DBP ke Jln Hg Tuah dan masuk balik ke Jln Hg Jebat. Kalau dah lalu kat jalan meke berdua ni memang sepatutnya kita jadi tangkas dan laju tapi wa makin lama makin pancit…ha ha ha panas beb nak melawan main tikam2 ngan dia org ni. Kena buat 3 pusingan….(satu pusingan 2.3k) – kalu lah saudara mara nampak masa wa merempit tadi garenti dia org heran bin terkejut. Purghhh dasyat sungguh race hari ni…tak aper la yang penting race dapat ditamatkan – tu sahaja. Penamatnya kena menaiki bukit Stadium. Paling best ialah volunteers di check point amat sporting. Gang veteran yang hebat2 makan apa agaknya…..makin tua makin menjadi. Akhirnya wa sampai dengan catatan masa 38.68 minit. Tey tunggu dengan lensa kamera nya….ha ha ha control pace la wa walaupun ponat nyer teramat sangat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: