PAPA ROCK

Apsal tetiba je aku teringat lagu ni, adakah mungkin aku tertekan, menempuh hari2 mendatang, adakah aku tak kisah, adakah aku hipokrit….berapa banyak adakah…da – ha ha ha bukan kita yang nampak diri kita – manusia yang mengilingi ku nampak kepada ku. Tuhan yang maha nampak. Walau apa pun wa suka lagu dari Papa Rock ni. Papa Rock ialah Ramli Sarip bermula sebagai penyanyi utama kumpulan Sweet Charity di Johor Baharu pada tahun 1979. Album pertama kumpulan ini ialah “Pelarian” memuatkan lagu2 seperti Kamelia. Musibah, Zakiah dll. Album ini terjual sebanyak 50 ribu dalam bentuk kaset dan rekod. Ia digelar Papa Rock kerana  genre/aliran yang dimilikinya ialah muzik rock dan gelaran Papa kerana dia suadah otai dan semakin otai. Rock tidak menjadi otai. Ingat dulu belum ada cd, mp3, mp4, download sana sini tapi penyamun cetak rompak amat berluasa. Wa beli kaset kat pasar malam rega 3 hinggit….tak baik wa bersubahat. Papa Rock menjadi penyanyi solo bermula pada tahun 1985 dengan sebuah album bertajuk “Ramli Sarip”. Beliau gemilang sehingga la ke hari ini. Sebab apa gemilang? Kerana beliau jujur.

Bukan Kerana Nama (Ramli Sarip)

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

(chorus)
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu

One Response to “PAPA ROCK”

  1. june Says:

    Ohh brings back memories, I love this guys, he is super cool !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: