SEBATU ITU 1600M

Aku belum pernah check masa untuk larian sebatu ini. Paling kerap ialah acara 1500m dalam sukan zon dan Inter Varsity. Tahun lepas masa geli2 cikai aku tatak sombong punyer ialah 5:52.64 saat membolehkan aku dapat emas peringkat UM kategori veteran. Apabila gi ke Olahraga Inter Varsity selalunyer kantoi, sebabnya kena faham aje la, 79 kg memang tak kan boleh buat bawah 5:30 saat. Pemenag emas cuma buat 5:15 saat sahaja. Kalau wa lari sebatu camane ya?Jawapannya memng kena tambah lagi 20 saat, congakan masa menjadi 6:10.00 mungkin. Sekalang masa ini mungkin jadi nostalgia aje….tak mungkin aku mampu melakukan. Level/tahap prestasi antara runners dalam acara ini amat ketara jurang perbezaaannnya. Larian geli2, amatur, elit, memakili Sekolah, Daerah, Negeri dan Negara hingga sampai puncak gemilang iaitu emas di Sukan Olimpik.  A. Munusamy (era 1990 dan pemegang rekod Kebangsaan 1500m, 3:45.87s) hanya boleh membuat kadar 4 minit ke atas sahaja. Belum ada pelari dari Msia boleh melakukan bawah 4 minit.

Celik sejarah sekejab: Harry Andrews, Jurulatih Olimpik Britain pada tahun 1903 mengatakan “rekod bagi larian sebatu adalah 4:12.75 saat dan pasti tidak akan dipecahkan oleh sesiapa” tetapi malangnya andaian Mamat ini meleset sama sekali. Roger Bannister (United Kingdom) adalah orang pertama berlari sebatu dalam masa kurang 4 minit. Beliau membuat catatan 3: 59.4 saat pada tahun 1954 di Oxford, England. Juga tatak sombong perlu diingat, rekod dunia dipegang oleh Hicham El Guerroui (Marocco) dengan catatan masa 3:43.13 saat pada 7 Julai 1999 di Rome. Bayangkan manusia semakin lama semakin laju berlari. Runners yang skillfull melangsung atau menyorongkan body mereka ke depan dan menerima momenton graviti secara spontan.

2 Responses to “SEBATU ITU 1600M”

  1. wan won Says:

    “Belum ada pelari dari Msia boleh melakukan bawah 4 minit.”

    saya baru tahu.. kenapa ekk?
    setakat yang saya baca.. sub 4 minute mile ni takat budak sekolah menengah US dah biasa buat sekarang ni.

    mungkin kita takde acara lari sebatu.. takat 1500m je.. jadi takde sapa teringin nak buat rekod rasmi. sekolah pun tak tekankan sangat distance running dari kecik.. maklum la.. takde trek.. bola sukan utama.. lukis garisan trek kat padang setahun sekali je waktu sukan sekolah.. tambah dengan nasik lemak, roti canai, teh tarik.. lambat lagi la nampaknya harapan malaysia..

    rasanya kalo munusamy tu extend lagi 100m dulu mungkin boleh dapat 3:59.99..

  2. rlans Says:

    tq bro reply cite olahraga wa syok sendiri – suka2 je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: