BERAS MONGHUL (NASI AYAM )

Sodap memang maintain, rasa nya sama je…hu hu pandai isteri ku masak – kat mana dia belajau buat? lupa nak tanya. Mende aku nak karbo loadingrun tidak swim tidak just dok buat lukisan kat umah. Wokeh kepada sesape nak try buat ni resepinya: ayam direbus selama 10 minit bersama halia & bwng putih. Air rebusan aym tadi mesti digunakan untuk menanak nasi. Kasi beras jenama Monghul best. Jangan lupa goreng bawang putih 2/3 ketul bersama seinci halia menggunakan butter dan campak ke dalam nasi yang sedang dimasak tadi. Ganas ni main campak2. Jangan kaco isteri sedang masak.

Ayam pula diperap dgn sos tiram, kicap manis & masin & madu selama 20 minit then goreng bersama kuali tanpa minyak.  Goreng kasi garing jangan terhangus, kalu hangus potong markah.  Seterusnya tuangkan lagi sedikit minyak dan madu keatas ayam tersebut supaya nampak berkilat menambahkan kelazatan dan kebahgiaan…chewahhhh. Sambal camne? Sop ada tak? Tauhu sumbat? lu pikir la sendiri (ayat Nabil). Eik lupa hari ni 13 Mei  (ingat sejarah) dan sok 14 Mei – petang Badminton Msia jumpa China kul 6. Esok Bini aku nak masak apa pulak ya. Tak kisah la, apa ada ku telan je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: