MUKABUKU (mamat ni yang reka)

Mark Elliot Zuckerberg (lahir 14 Mei 1984) adalah seorang anak muda dari Amerika Syarikat yang dikenali sebagai pengasas/pembuat/pereka laman rangkaian sosial popular Facebook. Zuckerberg mendirikan/mereka perisian Facebook bersama teman sekelas Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, dan Chris Hughes ketika belajar di  Harvard. Beliau adalah salah belllionair termuda di dunia dengan kekayaan peribadi sebanyak US $ 4 bilion pada 2010.

Zuckerberg dilahirkan di White Plains, New York dari sebuah keluarga Yahudi dan dibesarkan di Dobbs Ferry, New York. Kepakaran dalam sistem pengaturan komputer bermula dari sekolah menengah lagi. Mulanya, Zuckerberg hanya terlibat dengan mengembangkan program komputer dengan tumpuan alat komunikasi dan game/play station. Sebelum menghadiri Phillips Exeter Academy, Mark pergi ke sekolah di Ardsley High School. Di sekolah tinggi, ia begitu terrer dan mavelos. Mempertingkatkan lagi ilmunya, dia dipindahkan ke Phillips Exeter Academy di mana ia juga belajar dalam bahasa Latin. Beliau juga membina sebuah program untuk membantu para pekerja di pejabat ayahnya berkomunikasi, ia membangun sebuah versi dari permainan risiko dan pemain muzik menggunakan kaedah sinaps yang menggunakan kecerdasan buatan untuk mempelajari kebiasaan pengguna mendengar. Microsoft dan AOL cuba untuk membeli sinaps dan memancing Zuckerberg sebagai tenaga pakar di situ tapi ia menolak kerana ingin meneruskan pengajiannya di Harvard University serta bergabung pula  dengan Alpha Epsilon Pi, sebuah persaudaraan Yahudi. Sangat teruja dengan puisi epik seperti The Iliad. (rujukan wikipedia)

BAPANYA SANGAT MAVELOS DAN KREATIF SERTA IMPRESIF MEMBERI PENDORONG KEPADA ANAKNYA. TELAH NAMPAK POTENSI ANAKNYA. KINI FB, REKAAN ZUCKERBERG ADALAH SATU MEDIUM KOMUNIKASI YANG HIDUP DENGAN HANYA DENGAN MENGADAP SEBUAH IPOD, HSET, LAPTOP DAN DESKTOP. SUNGGUH BERSESUAIAN DALAM ERA GLOBALISASI. JIKA KITA TIDAK MENGGUNAKANNYA, SEPERTI KITA KETINGGALAN ZAMAN PULA. REKAAN DARI SEORANG YAHUDI MEMANG BEGITU….KERANA MEREKA MEMPUNYAI  KEMAHIRAN BERFIKIR YANG LEBIH TINGGI DISAMPING JARINAGAN SESAMA KAUM MEREKA. BILANGAN MEREKA TIDAK RAMAI TETAPI BOLEH MENGUASAI DUNIA. BEGITULAH KISAH NYA…..KEPADA PENGGUNA – HARUS BERWASPADA MENGGUNAKANNYA KERANA IA MELEKAKAN DISAMPING FAEDAH YANG DIBERI. TAYEEEB

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: