NO…NO….NAMA

Menulis blog atau mencatuk keyboard adalah budaya manusia masa kini. Kalau 15 tahun lepas memang kita tak terfikir pun ke arah ini tetapi sekarang lihat lah betapa kemaruknya manusia mengadap screen yang besar atau bersaiz tapak tangan. Ratusan juta imej still atau pun moving dimuat turun dalam laman sesawang setiap detik. Jangan lah hendaknya budaya yang melambangkan sesuatu bangsa itu hilang kerana nya. Adat resam melayu memang special dari semua aspek termasuk cara bercakap, berpakaian, permainan, seni dan persembahan. Wahai anak2 muda melayu – ayuh jangan lupa pada pesan nenek moyang mu “tak kan melayu hilang di dunia”. Semaikan semangat kuat kan tekad untuk menjadi suatu bangsa hebat dalam segala bidang. Jadikan blog sebagai jambatan perhubungan di antara satu sama lain. Lagu bawah ada kena mengena ke ngan statement aku kat atas….ishhh ishhh ntah la. Ok wa mau gerak gi swimming kul 8.00 start – 8.30 finish….ดูรายละเอียด, 查看更多, zie meer, vedi più, tingnan ang karagdagang, رؤية المزيد من maknanya jumpa lagi….

Aku menulis bukan kerana nama…..

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu

Ramli Shariff (papa rock), lirik oleh A. Romzi

One Response to “NO…NO….NAMA”

  1. Naim Says:

    Salam,

    Abg Lan,

    Memang sekarang amat susah nk cari org yang still berfikir mcm Abg Lan. Harap2 Abg Lan selain tulis dalam blog dapat juga, dalam lari2, berenang2, berbasikal (sekarang nie), sampaikan kepada kawan2 apa yg terdapat dlm fikiran abg lan.

    http://www.the-wisdoms.com/2010/06/lupa-diridan-lupa-sejarah.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: