Kalau menyanyi perlahan-lahan…CAIYOK2

Hari ini dgn bantuan “swim fins” aku genang2 sebanyak 20 laps sebelah pagi dan 32 laps di sebelah petangnya pulak. Jumlah semua sebanyak 52 laps. Bila naik ke atas aku tukar pulak dengan running gear untuk run geli2 untuk kuarkan peluh 4-5 km tetapi hujan turun semasa baru merempit 1km sahaja  lantas abis jadi tranparent vest aku, adoii malu deh. Demi mengelak dari terkena demam dan menghormati wakyu magrib, aku pun stop dan patah balik gi ke pengkalan. Semasa perjalanan balik ke umah kat radio klasik berkumandang lagu ikan di laut asam di darat dan aku memang suka giler lagu ni. Meh kita sama2 nyanyi lagu ni nak tak….tak nak sudah

Kalau menyanyi perlahan-lahan
Di bawa angin terdengar jauh
Kalau menyanyi perlahan-lahan
Di bawa angin terdengar jauh

Kalau hati tidak tertahan
Di dalam air badan berpeluh
Kalau hati tidak tertahan
Di dalam air badan berpeluh

Bunga melati di dalam taman
Daun yang hijau banyak yang gugur
Bunga melati di dalam taman
Daun yang hijau banyak yang gugur

Kalau turut makrifat iman
Tidakkan air mungkin bercantum
Kalau turut makrifat iman
Tidakkan air mungkin bercantum

Kalau takut dilambung ombak
Jangan berumah di tepi pantai
Ikan di laut asam di darat
Dalam periuk bikin mufakat
Dalam periuk bikin mufakat

Judul asal laguIkan Di Laut Asam Di Darat‘ ialah ‘Jodoh’. Lagu ini digubah oleh Zubir Said, untuk filem yang berjudul “Dewi Murni” (1950)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: