KAYUH

Malam tadi wa join grup beskal yang diketuai oleh Shakir di Putra Jaya. Ada  seramai 14 orang semuanya dalam grup ini. Wa join kali pertama dengan dia orang, yang wa kenal ialah Syakir, Diket, Hancik, Nik dan yang lain2nya wa first time jumpa. Enjoy berkayuh bersama grup ini  dan dapat berkenal2 dengan kengkawan baru yang sesepesis dengannya. Dari itu juga dapat juga menambah kenalan. Tempat bermula ialah di POJ (palace of justice) dan berakhir juga di situ. Kayuhan dia orang memang pro, beskal pun mahal2…cayooo la beb. Henjutan dalam kelompok palaton depan kekadang sampai 45 kmph, wa punyer speed habis2 leh gi ialah 22 kmph. Kalu turun bukit boleh laju sikit sampai 38 kmph kerana wa punyer body weight mendorong sama momenton kelajuan. Lebih2 wa tak leh coz muscle & tulang mengatakan – tu je kelayakan yang boleh, lagipun baru 2 bulan beli beskal. Ini adalah kayuhan paling jauh yang pernah wa kayuh selepas PD Triathlon tempoh hari. Kayuhan sejauh 59 km mengikut route Putra Jaya. Bermula pada jam 10.15 malam dan tamat pada pukul 1.00 pagi. Selesai berkayuh sempat berlari disekitar PoJ sejauh 3km. Selepas itu kita orang bersahur pula di Kedai Mamak kawasan situ. Borak2 sambil makan then terus pulang dan sampai di rumah hampir pukul 3.30 pagi. Kekanda masih belum tidur2 lagi. Musang Wong Ah Tiam betul la.

Kebanyakan rider malam tadi memakai cycling footwear ynag berupa kasut yang boleh di klip di padel beskal. Wa masih belum membelinya lagi coz wa rasa teknik kayuhan harus diperbetulkan dahulu sebelum nak mengada2 nak guna klip nih. Tetapinya kalu pakai klip ni boleh membuatkan kayuhan menjadi laju dan boleh menjimatkan tenaga. Sape2 yang pakai running shoes memang tak kan bleh cucuk palaton bahagian depan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: