SINGGAH NUM TEH

Abis je dari mayang jumaat, aku celok ke sebuah warung minuman kat Jalan Universiti dgn tujuan nak pekena teh tarik kat situ cos aku dah berbulan2 tak ke situ. Dulu rajin betul aku, kerana teh itu dibancuh oleh Gopal (tuan punya warung) yang rasanya best dan mavelos. Selalu aku pekena kuih dal dengan roti bun kosong cicah sama teh. Kekadang dulu sampai 2 kali sehari aku datang. Kini Gopal telah tiada lagi disitu kerana telah diserang stroke pada tahun lepas. Kenapa Gopal boleh diserang stroke? wa pun tak tau cos masa wa bersembang2 dgnnya dulu, selalu sahaja dia bercakap tentang aspek pemakanan dan eksais. Si Gopal ni begitu disiplin tentang benda2 gitu tetapi stroke datang seperti kilat membadai si Gopal. Inilah yang dikatakan lumrah hidup, kalau tuhan dah nak bagi rezeki dan musibah memang kita tak dapat mengelaknya lagi. Tak boleh lari, itulah hakikatnya. Faktor nasib apa ke – ada lebih baik mengelak dari menyerah.

Kini warung itu telah diambil oleh anaknya, namanya wa pun tak tau tetapi badannya lebih besar dari ayahnya. memula dulu wa tengok macam bonzer pun ada. Hari ini bila ku minum teh kat situ, dah sama macam ayahnya yang buat. Tahniah pada anak si Gopal cos dia dapat meneruskan kepakaran bapanya itu. Semasa wa menghirup teh bersama bun kosong tetiba dalam bekas cermin terdapat 10 bungkus nasi lemak yang telah dijual pagi tadi. Sebenarnya aku nak mengelak dari nak makan nasi lemak kerana pagi tadi aku dah taram sebungkus masa bekfes tetapi aku terfikir pulak oang yang hantar nasi lemak tu kat sini yang nasi lemak nya tak bape nak jaln ari ni maka wa  pun makan lah sebungkus. Adoi banyak nya ribu2 kalori dah masuk kat badan aku nih – kalesterol dah melekat nih. Rempit ke swim just cuma dapat 30% je nak kaver kalori2 tu. Tak pe la kut just cuma sambal je ngan nasi, sotong kerang telo tak ade. Best pulak nasi lemak nya itu. Siapa la Mamat yang menghantar pada tiap2 pagi kesitu, mungkin meke nak menambah income kut. Ye ler memang patut la buat side income – dok KL kan kan.

Ada beberapa oang kat situ yang wa tak kenal bersembang pulak pasal kes Sosilawati, adoi kelaka tul mengalahkan SB – wa diam je tumpang dengau dan tak mau tumpang semangkuk. Apa kes wa nak tumpang semangkuk, gasak korang lah. Macam2 dia orang nih, ada ke patut tape Vijanderan yang dedulu pun dia oang cite. Korang ingat tak sekandal nih. Skandal ni terjadi pada tahun 1992 la dimana Lim Kit Siang entah dia jumpa kat mana tape ni dan terus dia bawak ke parlimen pasal salah laku (Vijandran pornographic videotape scandal) ahli politik MIC. Apa ada pasal dia oang nak buat sekandal, melambak2 hingga sekarang. Lagi banyak duit lagi banyak sekandal…he he he. Kolompo seribu macam hal terkini dan sensasi penuh warna warni dari yang mereka si penjual teh tarik hinggalah kepada taikun2 yang billion air. Merapu lak aku nih dari num teh gi pada tape vijanderan lak…issh isssh, tak per la syok syok je. Tepon tinggal ofis, kalu bawak leh gak aku snap gambo nasi lemak tu tadi then leh gak publish kat sini. Lupa harap maaf lenkali la wa publish gambo warung tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: