aku sebuah beskal

Aku yang bernama Merida, status aku bukannya tinggi pun hanya menyamai kete saga sahaja. Keluarga ku yang lain taraf nya amat tinggi dari ku dan boleh menyamai taraf mercedes benz. Semasa tuan aku membeli ku tak berapa bulan yang lepas, dia tak terfikir pun tentang eksesori tambahan yang patut ada pada ku dan yang difikirkanya hanya nak lanyak aku sehingga lunyai. Bila dia mula mengayoh punggungnya sakit kerana tidak memakai padded tight….ha ha baru dia rasa saddle aku nih bukanya dari jenis gel flow – cuma getah biasa. Selepas dia membeli dan memakainya maka dia pun mengayoh dengan sejauh mungkin tetapi padded tight ini tak memberi kepuasan kepadanya maka dia pun bercita2 hendak membeli padded yang ada gel pulak. Baru ngam saddle ada gel padded pun sama ada gel. Caiyuk la. Makin dia layan makin bankrap la tuan aku nih. Lagi macam2 dok ada dipasaran baik yang canggih, italia mali atau taiwan mali. Kasi upgrade ler aku punya body ni dari sora ke u/tegra pastu lattest sekali dura ace pulak.

Ace ke sora ke porahhh ke sepit ke apa ke – yang pentingnya kalau dia oang tak kasi layan sama aku, semestinya lajakan speed memang akan kurang dan dia orang akan cepat penat dan sure kena lambong dengan gang nya yang lain bila mengayoh aku.

Aku berharap tuan aku nih harus memberi perhatian kepada speed casette, crankset, rear derailleur, control levels, wheel dan lain2 lagi yang sekufu dengan ku. Ha ha ha baru dia tau – beskal pun ada timbang macam timbang ikan. Memula 7.5kg dan selepas tukar semua set yang canggih turun jadi 6.5kg. Ada aku kisah ke tu semua, ucl punya standard ke apa ke. Lance Amstrong cakap mesin jenama mahal aku tak penting tapi yang cara mengayuh. Poorahhh la lance kalu lu pakai yang standard dia bwah dari aku – ko pun sure kantoi.

Walau apa pun yang nak dipasang kat frame aku ni – yang bayau tetap tuan aku kerana aku hanya sebuah beskal. Kalau tuan aku nak melaju mau speed lebih – memang kena layan macam cengini punya hal. Tapi kalau nak santai2 kayoh sambil makan angin – baik tak payah. Hidup sederhana beskal tua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: