RAYA POTLUCK

Pot luck ini berasal dari England lebih kurang pada abad ke-16, diperkatakan dalam karya Thomas Nashe yang bermaksud “makanan disediakan untuk tetamu tak terduga atau tak diundang”. Pengertiannya “makan bersama”, di mana para tetamu membawa makanan mereka sendiri”, juga begitu popular di Amerika Syarikat pada abad ke 19 dan menular keserata dunia hingga ke hari ini.

Potluck – di Ireland, membawa makna makanan tanpa menu tertentu. Semua orang yang datang menyertai sesebuah party akan membawa berbagai2 jenis seperti yang dilakukan oleh grup chap ayam hari ini. Selesai sahaja larian newton pahi tadi, mereka berkumpul dengan membawa makanan utk makan bersama2. Tujuan juga ialah pertemuan sambutan hari raya aidil fitri ala open house. Tapi open house nya tumpang di kaki lima sebuah bangunan dekat situ. Banyak la makanan yang dibawa oleh kengkawan dari CAR contohnya Ida dengan set nasi lemak sotong, Zas dengan serunding daging bersama nasi himpit, Ruby membawa nasi goreng, KR membawa buahan dan kuih serta ramai lagi yang membawa makanan yang wa tak tau siapa tuannya. Kak Jenab & the gang, Yim, Karen dan gang runners club lain turut join dan memeriahkan lagi acara yang tak seberapa nya ini. Memang happy, semoga mereka yang membawa makanan2 tadi akan dimurahkan rezekinya oleh Allah. Kita membawa makanan dengan ikhlas dan oang pun makan dengan ucapan bersyukur didalam hati rezeki Tuhan yang bagi makanya nikmat nya kungsi bersama.

Ibarat seperti sekeping roti, sorang secubit semua merasa. Penat larian Newton sejauh 25k dengan bahang panas matahari diceriakan oleh jamuan pot luck hari raya CAR grup. Larian Newton memang panjang story nya tapi wa tak sempat lak nak mereportkan disini. Klau ada masa nanti wa tulis. Semoga tahun depan potluck ini akan diadakan lagi seperti hari ini kerana ianya bagus untuk mendekatkan siratul rahim sesama runners khususnya. Gambar oleh Romzi Yunus & Teh Eng Tiong.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: