TINJU

Perlawanaan tinju yang paling hebat pernah berlaku di planet bumi ini ialah semasa Muhammad Ali bertemu dgn Joe Frazier pada tarikh 1 Oktober 1975 untuk merebut status Heavyweight Tinju Kejohanan Dunia. Pertempuran ini berlaku di Coliseum Araneta di Quezon City, Metro Manila, Filipina. Peminat2 tinju sedunia mengelarkan sebagai “The Thrilla di Manila” yang digolongkan sebagai salah satu perkelahian tinju terbesar abad ke-20, dan merupakan kemuncak persaingan sengit antara Ali dan Frazier.

Status Heavyweight Champion milik Ali telah dilicutkan oleh Kerajaan US bila mana Ali telah enggan menyertai angkatan bersenjata US ke Vietnam pada tahun 1971. Ali tak mau gi perang la. Apa punya bahalol dia orang – ada ke patut soh ALi masuk medan perang. Kalau kena tembak cemana? Dah aku tak dapat nengok Ali lompat ala butterfly numbok mcm kena sengat lebah. Lagi pun kan ke dia ni ikon sukan yang banyak menyumbang jasa dlm bidang sukan. Majulah sukan untuk negara. Namun begitu Presiden Nixon telah membatalkan larangan tersebut kerana berpendapat ketokohan Ali yang memberi impak yang amat besar dalm sukan ini.

Semasa itu Ali digelar “The Greatest” manakala Frazier dipanggil “Smokin Joe” yang akhirnya Ali menang dengan pukulan TKO dalam pusingan ke 14. Aku ketika itu berada dalam darjah tiga dan perlawanan pada masa itu di adakan pada jam 10 pagi. Gurubesar dimana2 sekolah pun membenarkan murid2 menonton perlawanan itu di Dewan2 atau Kantin Sekolah. Tebesyen kat sini pada masa itu masih hitam putih lagi. Hari ini kalau nak cari gi kat kedai antik dan boleh buat aquarium. Isssh klise.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: