PAMERAN LV

Siang tadi  terserempak dgn pameran bertajuk Louis Vuitton – trunks & toys dekat di The Garden, KL. Ter….ter…..ter jumpa dan tak sengaja nak ke situ kerana asalnya nak beli buku kat mph mid valley. Pameran ini mempamerkan karya koleksi produk lama LV bersama karya fotografi Jean Lariviere (seorang juru foto hebat dari Peranchis). Jean ni ada lagi (masih hidup manakala Louis pulak dah meninggal semenjak tahun 1892 lagi). Seperti yg kita ketahui LV adalah pelopor kepada satu produk fesyen yang hebat dan penuh glamer – harganya pun mahal. Namanya kekal terhadap produk tersebut.

Satu cara untuk mempromosi barangan LV dengan mempamerkan koleksi antik LV dari museum sana bersama karya klasik foto yang mavelos. Pereka/designer dan jurufoto memang berkongsi sentuhan artistik dan kreaviti. Karya foto dihubungkan dengan alat permainan lama serta produk antik LV menjadikan pameran ini lain dari yang lain. Sungguh mempersonakan, rugi sape tak datang tengok. Promoter LV mengiringi tetamu dan menerangkan item2 sejarah pameran di sini.

Adakah kita terfikir? sebuah peti kulit yang mahal harganya, dipangil “ladies hat trunk” hanya untuk menyimpan topi golongan bangswan ketika dulu. Trunk ini boleh menyimpan enam topi sahaja dan berukuran 4 x4 kaki persegi. Klonial dari England dulu datang ke Malaya merampok hasil bumi kita – cenggini la gayanya dengan membawa berpeti2 pakaian (trunk) yang diusung oleh oang2 sini pulak. Cisss. Hat ini adalah menyamai watak Rose Dawson dalam filem “Tictanic”. Banyak lagi lah item2 dari sana dibawa untuk dikongsi bersama contohnya bed trunk in striped canvas (1885), special trunk in zinc (1888), gentlemen’s leather courrier (1990), cabin trunk dan lain2. Pehh sungguh antik dan diawasi oleh pengawal keselamatan LV – ambik gambo pun dia tak bagi. Wa snap jugak dari luar kandang pameran. Semasa world cup di Afrika yang lepas LV juga menaja tempat menyimpan piala tersohor ini. LV dipilih oleh FIFA  kerana mutu dan keunggulannya. Kotak menyimpan WC ini tidak dipamerkan, wa hanya bagi maklumat sahaja.

Ya sudah tentu….kalau oang nak cari kita, mestilah kita ini dimaveloskan dulu. LV sudah tiada lagi tapi empayar nya terus berkembang, produk nya mahal dan bermutu terus digilai terutama golongan yang suka kepada barangan berprestig. Hanya golongan berpendapat 5 angka boleh layan- banyak ada. 4 angka fikir sekali sekali. 3 angka – jarang…jarang….ayat teka teki nujum pak belalang.

Sayang item2 pameran tidak dapat di close up, wa nembak dari luar kandang sahaja. Sape nak nengok gi la ke The Garden (ground floor). Tak tau sampai bila pameran nih dan kalu nak beli barangan LV masuklah ke butik nya hanya dihadapan kawasan pameran. Nak masuk butik pun kena beratur – dia oang tak bagi ramai2 masuk ke dalamnya…pehal wa tak tau. He he macam agen LV lak aku nih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: