SEPINTAS OLAHRAGA

Acara track dan padang olahraga sukan commenwealth tamat malam tadi dengan acara 4x400m sebagai acara penutup tirai. Acara marathon akan diadakan pada hari khamis ini. Memang best nengok acara relay ni dgn kesudahannya Australia menang emas dgn catatan 3:03.30s, Kenya kedua 3:03.84s dan gangsa kpd England 3:03.87s. Rekod dunia acara ini ialah 2:54.29 oleh pasukan US dibuat pd thn 1993 manakala rekod kejohanan dibuat di KL pd thn 1998 dgn catatan masa 2:58.03 oleh pelari2 Jamaica. Juga dalam  ingatan ialah bilamana pelari tuan rumah wanita 4x400m memenangi acara ini dengan bergaya menewaskan pasukan Nigeria dan England. Sungguh gemuruh stadium. Krishna Poonia, pelontar cakera wanita dari India pula memenangi emas utk negaranya dlm tempoh 52 tahun penantian. Syabas Krishna…issh mcm kenal.

Olahraga kali ini sedikit hambar kerana ramai bintang besar tidak hadir, tidak banyak rekod dipecahkan. Penguasaan oleh pelari2 Kenya dalam acara middle distance jelas kelihatan – penguasaan cuma dihalang oleh pemegang emas acara 5 ribu & 10 ribu meter lelaki iaitu Kipsiro Ndiema (Uganda). Pelari Nigeria yg merangkul emas acara 100m wanita  Osayemi Oludamola pula dibatalkan kemenangannya kerana gagal dlm ujian dadah. Pelari lagenda Britain Sebastian Coe memberi komen tentang stadium yang kosong di sana. Memang betul, wa nengok kat TV. Penglibatan athlet Msia pula amat mengecewakan. Mereka gagal. KOAM memang cengitu. Ada lebih baik bawak ramai2 join then boleh beri pendedahan kpd mereka utk join acara high level macam gini. Gi India kan nyer mahal sangat – hantar saja lah. Banyak juga yang kelakar wa nengok contohnya seorang pelari dari Papua New Guinea yang bernama Sapolai Yao dibatalkan penyertaan dalam acara 3 ribu berhalangan kerana takut nak melompat dlm pot plant. Tak per yang penting dia habis kan jugak acaranya dengan mendapat tepukan dari oang ramai. Keputusan penuh sila klik SINI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: