BIATHLON

Biathlon bermakna swim dan run. Kenapa dipanggil begitu wa tak tau, mungkin dia 2 acara tapi kalau ada thlon2 dihujung perkataan spt triathlon bermakna cari nahas la cos run, swim & kayuh jauh2 ler. Tak cukup power jgn cari pasal. Pagi tadi aku cuba check masa utk biathlon iaitu 800m swim dan run sejauh 7km. Catatan aku semasa swim ialah 16:50 saat dalam suasana air yang keruh bila si Fizi membubuh chemical nyah kuman dalam kolam pada malam semalam. Sebelum berenang kami terpaksa menanggalkan sebuah boya line merentang didalam pool. Terpaksa ditangglkan cos kita mahu main 32 laps x 25m…konon mahu ikut chin woo biathlon punya route ler tu. Susah jugak nak menanggalkan cangkuk boya tersebut kerna sudah bertahun2 tidak pernah dibuka. Sampai terpaksa pakai gergaji potong sedikit hujung cangkuk yang panjang tu….kalah mcgyver la pulak. Pemutar screw saiz 15 kita oang beli ptg semalam. Betul2 punyer usaha nak pastikan boya line tu boleh dibuka.

Renangan dalam air yang keruh tak best cos kita tak nampak tebing depan dan tak leh nak agak masa nak wat flip turn. Buddy (Din) pun berdesup kedepan, pun wa tak nampak dalam air yang keruh tu. Susah wa nak cucuk dia. Akhirnya dia sampai dulu dan wa terbabas sampai 34 laps. Pehh penat gila rasanya, kembang kembis paru2 dibuatnya. Selesai begenang kita ambik masa 10 minit kat transation utk tukar pakaian dan perkara2 berbangkit. Tak aci sampai 10 minit rest, tapi tak apa lah – ni kan treneng aje. Laluan run ialah bermula dari pool ikut kuar pintu masuk KL gate terus ke padang kilat TNB dan balun 5 round (620m sepusingan) kemudian patah balik dan tamat di  kolam. Jarak lebih kuang 7 km. Tujuan buat route macam tu kerana padang TNB mempunyai rumput yang rata dan boleh juga mengurangkan impak pada lutut aku. He he padang kriket beb..memang ler cenggitu. Masa yang wa catat ialah 43:10 saat. Din tertinggal sedikit kat belakang cos lutut nya sakit – knee injury masa men netball dulu not a full recovery. Ada juga aku ngajak gang lain melalui FB, tapi semua tak dapat join – mungkin ada hal lain kut. Tapi tak ape la lenkali la pulak. Sebulan lagi baru aku nak check/semak semula timing yg aku buat hari ini…Ntah2 lagi teruk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: