TAHUKAH ANDA (TITI)

Jambatan Pulau Pinang telah diilhamkan oleh Tun Abdul Razak (PM kedua Msia). Pada penghujung tahun 1970, projek ni telah diusulkan semula oleh Tun Hussein Onn (PM M’sia ketiga). Pada tahun 1981 pula Samy Vellu  (“Kalao takde sungai, kita bina sungai”, saja lawak sekejab) mengumumkan jambatan ini akn direka meniru rekabentuk seperti San Francisco Golden Gate Bridge juga seolah seperti Sydney Harbour Bridge. Walau begitu kontraktor dan teraju utama adalah dari Syarikat Korea dengan membawa datang 300 pekerjanya. 3,000 pekerja yang lain dari sini dan seberang.

Kos membuat Titi ini ialah sebanyak RM850 juta. Pembinaannya hanya bermula pada tahun 1982. Setelah 3 tahun, jambatan ini siap dan dirasmikan pula oleh Tun Mahatdir Muhammad pada 3 August 1985.

Setelah 11 hari, selepas jambatan itu dirasmikan maka ianya di buka kepada laluan kenderaan. Panjangnya sejauh 13.5km dan boleh menampung 85,000 kenderaan setiap hari. Kini sebanyak 65,000 kenderaan menggunakannya pada setiap hari. Penang Bridge’s ini telah di lebarkan menjadi 3 lane dan dibuka pada Ogos tahun lalu dan membolehkan kapasiti kenderaan yang boleh menggunakannya bertambah kepada 155,000 buah.

Satu majlis makan malam yang pertama dan terakhir diadakan betul2 kat tengah titi tu pada tahun 1987 menandakan jambatan ini boleh dilawati oleh orang ramai. Dulu ada oang menjual cenderamata, photographer mengambil gambar kenangan2 untuk pelancong tetapi kini tidak boleh lagi. Tahukah anda jambatan kedua akan dibina tidak lama lagi di Batu Maung dengan kepanjangan 23km dengan 16.37 atas laut. Kesesakan atas jambatan ini akan disuraikan tidak lama lagi dengan pembinaan 2nd link ini.

Tahukah anda saban tahun perlumbaan larian marathon telah diadakan di atas titi ini dan adakah kemungkinan venue larian akan berpindah ke 2nd link di Batu Maung 4 tahun lagi….belum tahu lagi, tak ada info setakat ini. Tahukah anda juga, wa akan merempit di atas Jambatan ini pada pukul 3 pagi (21 Nov 2010) kerana join Penang Bridge Marathon. Juga tahukah anda – misi mengejar masa sub 2. Juga tahukah anda juga, wa tak treneng sangat. Hik hik hik….sub sub soi je lah. :) Gambar lama oleh Freddie Ng.

7 Responses to “TAHUKAH ANDA (TITI)”

  1. yimster Says:

    Good luck bang KR dan jumpa di sana ok. Go go misi sub 2! Pasti boleh!🙂

  2. yimster Says:

    a’ah wat full. try je lah. tak cuba tak tau kan. bang lak bila nak full?😀

  3. Imam Says:

    tahu kah anda jugak…. wa tatak join… kih kih kih

  4. Fairy M (@runfairyrun) Says:

    Bang Ramlan, all the best kat PBIM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: