SETAHUN SUDAH

Ini gambar larian Malokoff pada tahun lepas yang telah diadakan pada 20 Disember 2009. Kini setelah hampir setahun berlalu larian ini datang lagi. Tetapi kurasakan seperti hanya sebulan lepas rasanya walaupun sudah setahun berlalu. Tujuan aku insert gambau lama ini ialah kerana aku terkenang akan semua kengkawan yang ada dalam gambau ini tetapi kali ini tidak menyertainya. Ialah…tidak semestinya kita bersama, adakalanya urusan dan tanggungjawab membataskan perjumpaan kita.

Cepat sungguh masa berlalu meninggalkan kita bersama kenangan indah. Setahun yang lepas berlalu dengan berbagai cerita dari larian ini contohnya jikalau tahun lepas memakai new balance kali ini degan asics, jika setahun yang lalu datang tergesa2 kali ini functual pulak,  dulu sangat happy tetapi kali ini asik marah2, setahun lepas membuat personal best tetapi kali ini merundum, setahun lalu hanya run geli2 kali ini pulak berdesup pulak dan macam2 perkara yang berlaku diantara tahun lalu dan tahun ini.

Walau apa jua race pagi tadi aku tamatkan dengan catatan masa 72 minit (12km). Ribuan pelari memenuhi kawasan sekitar Bukit Kiara. Cuaca sangat ngam hari ini….terbaek. Selepas race makan sarapan di Pelita Hartamas dan melakukan swimming bersama Din Kolam untuk sesi recovery setelah membalun bukit bukau sekitar Kiara. Selesai swim pergi pula ke Stadium UPM untuk melihat kejohanan Olahraga Jab. Penjara Malaysia dan sempat berjumpa Imam Blues (sebagai pegawai kejohanan balapan). Ramai petugas warden penjara yang datang join  “abis tu” banduan sure kena kurung dlm jel, tak bagi kuar di dalam tembok besi. Oh ya…bukan semua pun yang yang datang, masih terkawal – nak gila kalau mat warden tak cukup. Kisah dalam penjara mengingatkan aku pada novel “keluarga gerilya” karangan Promoedya Anantatur. Atheletics event hari ini pula mengingatkan aku pada Ben Johnson, Carl Lewis, Edwin Moses, Ronaldo Nahememiah, Calvin Smith, Flo Jo, Marion Jones, Sebastian Coe, Alberto Juantereno serta ramai lagi semasa di era 70/80 an yang sememangnya hebat. Sape tak kenal gi serch kat lebai google.  Photo dari kamera Yim Hen Fatt & Wan Azmi – TQVM

2 Responses to “SETAHUN SUDAH”

  1. Imam Says:

    Terima kasih Tuan kerana sudi dtg bersama2 Din Kolam menjenguk saya kat Std UPM tuu…. syok dpt borak2 walaupon sekejap….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: