LARI2 HIJRAH

Hijrah itu pengorbanan…marilah kita….- ini lagu yang yang patut kita nyanyi sambil berlari pagi tadi. Aku nyanyi sengsorang agaknya. Kengkawan lain berdesup tak henggat. Pantang pistol atau airhon berbunyi terus lupa diri. Nama pun runners kan. Aku pun ada rasa nak hijrah jugak nih…tak mau join lari dah…hijrah hendak begenang je atau jalan2 cari ilham sambil bermunajad pada yang maha esa. Join run ni sosial sangat lah beb, dosa kering banyak. Semalam tahun baru kalendar barat bagai nak rak korang terkinja2 kat Dataran Merdeka dan Bkt Bintang tapi kalendar hijrah – sambutannya sering sunyi…mengapa ya, renung2kanlah.

Sebenarnya dari sudut bahasa, hijrah bermaksud berpindah dari satu tempat ke satu tempat atau berubah dari satu keadaan kepada satu keadaan lain. Dari sudut istilah pula, hijrah adalah meninggalkan sesuatu yang dilarang. Ini berdasarkan hadis daripada Abdullah bin Habsyi, bahawa Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: “Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah.” (Hadis riwayat Abu Dawud).

Larian pagi tadi adalah sempena sambutan 1431 hijrah yang lepas. Jakim penganjurnya dan dinamakan larian hijrah. Flag off oleh Datuk Jamil Khir bermula dari Bangunan Pusat Islam terus mengelilingi LG dan patah bailk ke Pusat Islam. Semua peserta kena memakai pakaian menutup aurat dan tidak dibenarkan memakai pakaina sexy mexy. Semua peserta diwajibkan memakai tshirt free kaler biru kain cotton. Baju ni best kainnya lembut. Warnanya sejuk aman dan damai. Larian aku hari aku panggil “larian jinjing hset” cos lari sambil menyenap gambo menggunakan hset. Sape nak nengok aku dah publish kat FB dengan tajuk “hijrah itu perjuangan marilah kita gi berlari”. Timing yang aku buat ada sampai 40 minit kut sejauh 5km. Semalam berlatih speedwork di MPSJ kaki pun dah injured. Kalau dah pakai spike selalu lupa diri. Jem gak nih…pacesetter track meet leh berlari ke tidak. Nak boh ais pun rasa malas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: