NBD Run

Berlari sambil mengingati kita harus menderma darah. Jangan sesudah berlari mahu terus serahkan lengan pada nurse kat situ pulak…takut pengsan. Selepas satu jam ok kut. Larian hari ini dianjurkan dan dikelolakan oleh pelajar2 Kolej Kediaamn ke lima UM. Semua yang berlari dengan satu tujuan iaitu beramal dan ingat mengingat antara manusia bahawa darah itu penting. Darah perlu didermakan. Belum lagi manusia boleh membuat darah tiruan. Darah jenis “o” sangat susah untuk didapati dan manalah tahu kengkawan mempunyai jenis itu. Tabung darah negara sangat memerlukannya untuk disalur ke hospital lebih2 lagi sewaktu musim perayaan. Musim perayaan sering terjadi kejadian eksiden dan itu memang lumrah di negara kita.

Larian bermula dari Kompleks pelajar terus menghala ke Fakulti Bahasa dan mendaki pula ke Fakulti Teknologi Maklumat lepas itu turun ke Kolej ke 8.  Laluan songsang mendaki Bkt Chinta memang tough. Ramai yang terponggeh dan sistem pernafasan dan heart bit menjadi laju gagal menahan kemencanakan Bkt ini. Pace menjadi slow dan ada juga yang stop sambil memegang pinggang sambil berjalan. Mereka yang tegar treneng no hal, slamber aje. Aku lebih suka laluan dari arah Pusat Sukan kerana pendakian tidak begitu curam sangat. Larian yang aku join hari ini, aku tamatkan dengan masa 29:00 mnit. Seperti biasa Bro. Aman membawa satu team Mat Gelap (Kenyan daa) dan mereka semua mendominasi tempat 1-5. Suatu hari nanti, wa ingat mahu wawancara la Bro. Aman ni – why dia suka sangat bawak Kenyan runners ni.

Ramai gang2 CAR yang datang hari ini seperti Zyra, Din & Bini, Wan, Nora, Dila, Amelia dan ada beberapa oang yg aku tak ingat nama. Sebelum bersurai sempat berborak2 dan ambik2 gambo. Catatan masa telah diambil Zyra dan akan dipublish dalam blog Car. Cabutan bertuah semua tak dapat cos tak ade “ong”. Ada 6 kupon aku pegang kengkawan soh tolong wakilkan. Sorang pun tak kena. Majlis penyampaian hadiah diadakan pada jam 11.00 pagi di dalam Auditorium.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: