S***

Hot, binawe, babi, cilake itulah ungkapan dari aku bila aku membaca paper bilamana rakyat Msia telah dijadikan keldai dadah. Ini keje Mat Afrika ke, Mat Timur Tengah ke atau ada sindiket yang kita tak tau. Kalau betul, pehal dia oang ni ramai masuk kat Malaysia ni. Jadi students pun menyusahkan pensyarah. Melepak macam bagus kat Bkt. Bintang. Contoh semalam dalam berita harian dengan tajuk “ibu menangis sejak pelajar kolej kejurawatan meringkuk di penjara China”. Harapan kepada anak yang boleh mengubah taraf kemiskinan keluarga bertukar menjadi trajedi angkara s*** Mat Afrika itu. Hampir kering airmata ibu mengenangkan anaknya sudah 3 minggu dalam penjara sana. Begitulah keluh sang ibu yang berasal dari Sabah itu bila mengetahui anaknya terjebak menjadi keldai dadah. Dah ramai sangat yang terjebak ni….kesedaran akan perkara ini harus diwar2kan dalam media arus perdana. TV3 suku ke astro ke rtm ke buatlah segmen tentang bahaya benda ni supaya boleh didengar oleh penduduk di pendalaman nun jauh di mato. Jauh di mato yang tak ada strymex, wifi, tenet. Nun di desa pendalaman Sabah, Sarawak dan Pendalaman Semenanjung contohnya yang tebesen je yang dia oang boleh nengok sebagai medium hiburan dan maklumat. Jangan asik nak jadi pencacai je keje. Jangan marah…aku tengah hot ni mengenang nasib malang mereka yang terjebak angkara durjana cilake tukang pandai pujuk rayu, umpan segala benda kemewahan pada mangsa. Bagaimana cara nak mengekang perkara ini supaya jangan merebak lagi? Juga bagaimana jika terjadi kepada anak2 dan keluarga kita?….Mari kita carutkan, mari kita flush dalam lubang jamban mereka yang jahanam membawa anak2 gadis Msia menjadi kaldai dadah. Memang s***.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: