PESANAN

Mark William ialah official running coach untuk KL Marathon 2011 pada 26 Jun ini. Sempena SCKLM ini banyak kali klinik maraton dibawah kawal selia oleh Mark. Klinik diadakan bertujuan mendidik insan2 yang minat belari memperbetulkan teknik langkah memasing. Pesanannya kepada mereka yang masuk full, dia kata mulai dari sekarang:

– Sila kurangkan latihan anda (yang disebut tapering) – tak sempat dah jang oii nak buat sub 3 ke sub 4 kalau tak berlatih 5/6 bulan lepas.

– Mulakan carbo loading bermula pada hari khamis 23 Jun, 2011 teruskan   selama 3 hari sehingga hari perlumbaan. Hehe ini bab yang paling disukai oleh semua runners….makan la katakan.

– Jika ada kengkawan yang tangkap kasut baru sila pakai 2/3 kali dahulu     sebelum digunakan semasa hari race – aku pulak repair kasut lama ada.

– Siapkan segala running gear di dalam beg pada malam hari supaya tidak   kelam kabut semasa hendak bertolak ke hari pertandingan keesokannya. Keberangkatan diri yang maha mulia mesti mahu dalam keadaan tenang.

– Pastikan tahap kesihatan anda dalam keadaan baik dan  jika tidak sihat     jangan masuk race kerana kesihatan anda lebih penting! – tapi lari geli2 demam sikit2 pe salahnya kan.

Rujukan dan terjemahan dari laman SCKLM. Juga perkara2 diatas banyak sudah ditulis dalam buku2 berkaitan running…..gi lah cari baca.

2 Responses to “PESANAN”

  1. zulh Says:

    sayae dah taper 4 bulan ++ dah ni , boleh ke hehehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: