NAK RAYA DAH YE

Lagi 2 hari Ramadan akan meninggalkan kita, maka akhirnya sampai la ke penghujungnya Ramadan ini. Pepe pun jangan biarkan fikiran kita dijajah oleh kenangan lalu. Misal kata aku dalam 27 hari yan lalu hanya berterawikh 21 hari je…alasan tak gi ialah 4 kali buka pose di luar, 2 kali shopping ngan keluarga…..pehal tak gi ni.

Malam ni dan sok ada balance lagi 2 hari lagi untuk berterawikh, itu pun dah ada plan lain. Malam tadi pulak berkayuh sikal kat PoJ ngan geng jom kayuh. Pastu bukan main lagi sambung ran pulak dan akhirnya sampai umah kul 2 pagi. Tak bagus kan….kan…kan, malam lailatul qadar lak tu. Masa balik memandu hening sungguh. Aku tekan minyak dalam 50/60 kmph je. Ialah, kekadang kenangan lama itu terdapat elemen negatif yang mengundang perasaan sedih dan menyesal….dari itu baca sambung perengan bawah lak.

Common beb raikanlah hidup ini, lupakanlah sengketa sesama kita….jom beraya…jom makan ketupat kuah kacang…jom dengar lagu rolling on the deep nyanyian edele. Jangan dengau lagu “suatu hari di hari raya” dan “dendang peratau” banyak kali sangat – bukan apa cos tak mau teringat nostalgia sedih dedulu.

Andaikata kita miskin tak ada modal untuk beraya jangan cuba membandingkan pada kengkawan yang lebih berada. Jangan berlagak dgn iphone & i pad ditangan. Itu klise cos gadget ni semua ramai oang dah ada. Nampak cool kalau bermunajad sukur bersama senyuman dan budi bahasa disamping baju melayu cekak musang dari Jln TAR. Jangan biarkan fikiran dijajah oleh duit.  Pada yang kaya, jangan pula engkau dijajah oleh kuasa. Puasa dijajah oleh kesabaran, raya pula dijajah oleh keriangan. Jikalau raya dijajah dengan sikap menunjuk-nunjuk – itu memang something wrong beb. Selamat hari raya…maaf zahir batin.

2 Responses to “NAK RAYA DAH YE”

  1. zulhassan Says:

    selamat hari raya tok, maaf zahir batin diminta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: