CANTIK TU BAHAYA

Kursus untuk seni lukis water color berakhir tadi bila mana semua pelajar menunjukkan lukisan yang dibuat selama berada dalam semester. Meminjam kata Maamor Jantan pelukis resedensi sini “cantik itu bahaya”. Ungkapan itu membawa makna bahawa cantik itu tak perlu difikirkan sangat sebelum melukis kerana kita takut menjadi stress demi penghasilannya.

Sambung lagi…..kalau boleh kita terapkan mind set dengan perasaan enjoy dan gembira bermain berus dan warna bersama komposisi yang dibuat. Pendek kata “cantik belakang kira” yang penting tanamkan minat terlebih dahulu dan kalau rajin imej yang cantik itu akan muncul juga akhirnya.

Mereka yang gifted pula, lukisan yang dibuat pasti akan cantik kerana pakej itu memang telah ada dalam diri mereka. Kumpulan ini pula tidak harus mepersiakan bakat yang dimiliki kerana kalau tidak dipraktiskan bakat ini akan perlahan2 menghilang. Bimbang bakat yang Tuhan bagi gi buat benda lain. Tu yang punah.

Aku bersetuju juga pendekatan ini kalau diaplikasikan kepada pelajar. Gambar bersama pelajar di booth pameran ketika petang tadi dan lepas tu aku layan geng ni minum borak2 kat cafe sini. Pepehal nak jumpa lepas ni roger je, jangan memalu…kata aku pada dia orang.

One Response to “CANTIK TU BAHAYA”

  1. Manisah Says:

    cantik tu ramai yang suka la

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: