TRI”MAKAN”TLON

“Tadonamo”  nama diberi (tak ada nama) – mungkin triathlete tidak bernama atau tak terkenal ikut slang nesmilanlah. Bukan kerna nama adalah sebuah tajuk lagu oleh Papa Rock tapi ada sikit kait mengait bila menyelam jiwa. Ada apa pada nama maka lahirlah tadonamo….kan. Kelakar tapi ada berdaya saing dan berciri komersial namanya, aku rasa memang boleh maju nama ini. Nama kelab dicetuskan oleh Sdr. Syerol selaku teraju utama dalam melaksana acara ini. Roh/sprit setelah berjaya mendapat titled IM di Melbourne tempoh hari membuatkan dia lebih bersemangat lagi.

Bersama2 kengkawan lain (Ellya, Nurina, Paul, KC, Grace, Richard dll) yang telah turut membantu maka event TriEathlon ini berjaya diadakan dengan lancar. Hampir 80 oang pengiat Triathlon telah hadir semalam termasuklah  Aku  sekali. Ianya  bercorak clinic untuk pengalakan sukan tri kepada kengkawan yang berminat. Kongsi2 pengalaman dan tunjuk ajau kpd yang baru menceborkan diri adalah sebuah usaha yang bagus dan terpuji.

Tri (triathlon) Eat (makan2) dan thlon sambungan nama abjad tri digelar mungkin pasal nak bagi suka2 dan joke sahaja, jadinya semua boleh join seronok2  tiada tekanan tiada perlumbaan just cuma latihan sahaja. Selepas berenang makan lepak sekejab sambung kayuh beskal pastu makan lagi dan lepak lagi ngunyah2 apa yang patut dan sambung lari pulak. Jelly kelapa pandan memang terangkat beb. Memang sedia maklum triathlete memang kuat makan setelah work out ynag dibuat melebihi dari ahli sukan yang lain….giler sikit.

Penyertaan aku kali ni ialah dengan renangan mengikut boya belon sejauh 250m ulang alik sebanyak 3 kali (1.5k) dan dapat membuat masa selama 36 minit (standard aku) lepas tu rest sekejab borak2 sambung lagi 500 m dan jumlah semua sejauh 2km. Kayuhan sejauh 44km pula aku buat dalam masa sejam setengah (agak2) dengan cuaca yang redup tidak panas seperti kebiasaan yang melanda Malaysia sekarang.

Sesi larian pula aku dapat buat cuma sejauh 5k sahaja mencelok u-turn bila sampai di Bayu iaitu dgn masa 27 minit. Terpaksa dipendekan dari 7km ke 5km pasal nak cepat balik ke hotel urusan check out, kalau lambat dia oang caj sampai 90 hengget apa daaa. Tergesa2 masa tu dah pukul 12.05 tgh, memandu pulang terserempak dengan ramai kengkawan sedang menghabiskan larian dan sempat aku hon dia oang semua (pon…pon)….tak patut dan tak adil dalam diri aku rasakan bila nengok kengkawan yang sangat tinggi semangat tri pada diri menghabiskan distance memasing. Ada yang belari terus jauh sampai ke Hotel Sri Malaysia dan jauh dan terus jauh.

Sekeping plag dibuat dari pespek dgn logo tandonamo tanda ingatan diberi kepada semua peserta dan aku suka plag ni kecik macam cover cd. Belek2 hati rasa redup syok betul buat triathlon ni, masa umur 45 thn baru kesempatan buat.🙂

Gambar oleh Syerol dan CK, ditampilkan youtube Papa Rock & R. Romzi sempena adengan semalam cuma tukar sikit aku masuk tri bukan kerna nama.:)

3 Responses to “TRI”MAKAN”TLON”

  1. Azrul Adnan Says:

    awesome uncle KR! thanks beri tunjuk ajarr!🙂

  2. nik raiha kosai Says:

    excellent read🙂

  3. Grace Tabitha Lim Clark Says:

    Great report on the TriEAThlon!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: