MASA CIP

Jika sepuluh tahun yang lalu tak terbayang kita akan natang ni, semua bergantung kpd penjaga masa (timing keeper) untuk check masa pelari bila tiba ke garisan penamat untuk acara larian road race. Kesahihan masa kpd yang naik podium/pemenang sahaja yang diambil. Pelari2 lain check sendiri guna jam memasing. Kadar pace, mula, tamat tidak dapat diketahui. Namun sah, kemodenan mengatasi cara tradisional bersesuaian dengan kemajuan sesebuah Negara itu. Chip timing telah digunakan dengan begitu meluas kpd pelari, kayuh jom, tri-atlet, luncur ais, sukan pemotoran dll sewaktu dgnnya.

Masa cip adalah amat tepat dan mampu menangani beberapa kelemahan yang sedia ada kepada kaedah masa tradisional. Memang kita tak ada peluang untuk kelentong atau keliwon kengkawan lain semasa dalm race. Seperti KL maraton dibubuh program yang dinamakan track me, sila  lihat sini. Boh nama maka terpapar lah nama2 yang kita maukan termasuklah nama aku.

Cip timing untuk KLM ahad lalu disisip dalam bib. Terbaek dari ladang, tak payah susah2 mengikat ditali kasut. canggih dan sangat efesen. Pijak papan bercarpet maka terakam lah timing semua. Salute wa kpd penganjur. Kisah panjang dan lebar mengenai perkara di atas sila klik baca…ok 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: